2009. október 5., hétfő

Zöldbabos sertéscomb

Apukám beállított a hétvégén egy zsák krumplival. A köret kérdést ezzel le is tudtuk, a hónap utolsó hétvégéjén abból főzünk, ami van. Mélyhűtő kinyit, kallódott benne egy kisebb darab sertéscomb. Tudtam, hogy ez egyben vagy akár szeletben sült húsnak a férjemnek kevés lesz, márpedig ebből még hétközben a műanyag ebédhordó dobozába is kell kerülni. Szóba került még a pörkölt, de a nyáron annyit bográcsoztunk és ebből annyi pörköltevés kerekedett, hogy arra most egy radabig rá sem bírok nézni. Úgy jövő nyárig. Tovább kotorászva a hűtőben kezembe akadt egy zacskó zöldhüvelyű zöldbab. Az az igazi, vastag, zöld. Hmmm...Nos, ebbő lett egy zöldbabos sertésragu, krumplival. Bocsánat, burgonyával, mielőtt megsértődik. Elég gazdaságos étel volt, jól is laktunk belőle és az ember még kétszer fordulhat vele a munkahelyi mikróban.

Zöldbabos sertéscomb
Hozzávalók: Kb: 60-70 dkg sertéscomb, egy kis csomag zöldhűvelyű zölbab, 1-1,5 kg burgonya, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, majoranna, oregánó, pirospaprika
Elkészítés: A húst kockázzuk fel, a vöröshagymát vágjuk csíkokra. Egy nagyobb lábasban - amit majd a sütőbe is lehet tenni - hevítsünk olíva olajat. Dobjuk bele a csíkokra vágott vöröshagymát, kicsit kevergessük, majd adjuk hozzá a felkockázott húst. kevergessük, pirítsuk addig, míg a széle elkezd fehéredni. Ekkor szórjuk meg sóval, borssal és pirospaprikával, keverjünk rajta egyet és öntsük fel kevés vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük ízlés szerint. Fedő alatt kicsit forraljuk össze. Közben pucoljuk meg és vágjuk kockára a burgonyát. Ezt is adjuk a húshoz, keverjük össze, öntsünk rá annyi vizet, amennyi éppen hogy ellepi a krumpli-húst és fedő alatt, nagyon alacsony lángon főzzük 1-1,5 órán át. Ekkor adjuk hozzá a zöldbabot (ez lehet fagyasztott, vagy konzerv is). Keverjük össze, főzzük puhára a babot, majd vegyük le a fedőt és toljuk a sütőbe 20-25 percre kb. 180 fokon. Mi kovászos uborkával ettük, de bármilyen savanyúsággal vagy uborkasalátával is isteni és kiadós ebéd. 
Lori