2009. október 13., kedd

Ensaimadas vanília pudinggal

Úgy vettem észre, a brióson kívül az utóbbi időben ez a bizonyos spanyol desszert, az ensaimadas hódít a gasztro bloggerek között. Mivel finom, kelttésztáról van szó, természetesen én is beálltam a sorba. A recepteket innen-onnan vadásztam, az pedig egyértelmű volt, hogy a töltelék vanília puding lesz. A férjem ezt szereti a legjobban. Eredetileg vendégeknek készült, de a férjemben túltengett az irigység, ezért nem igazán került felátálalásra. Amikor kisült, azonnal rávetette magát, épphogy annyit sikerült megmentenem, hogy a szülőknek juttassunk belőle. A többit féltve őrző karjaiba vette, és elrejtette a spájzban. Oda járkált be, s időnként porcukros szájjal bukkant elő, kezében újabb és újabb sütemény darabokkal.
Bevallom, most nem volt túl sok időm variálni a töltelékkel, ezért egy egyszerű, zacskós puding került a tésztába. Senki nem reklamált miatta.

Ensaimadas vanília pudinggal
Hozzávalók: 50 dkg BL80 liszt (ha nincs, erre az esetre mindig tartok otthon sikért és persze aszkorbinsavat, ezekkel remekül fel lehet javítani a liszt állagát), csipet aszkorbinsav, 10 dkg porcukor, kevés só, 1 kocka élesztő, 2 dl tej, 2 tojás, 1 ek olíva olaj, a kenéshez tejszín

A töltelékhez: 0,5 liter tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, két evőkanál cukor
Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben, a lisztet egy mély tálba szitálom, s ehhez hozzáadom a többi tésztához valót is. Ráöntöm az élesztős tejet és az egyvelegből egy puha, hólyagos tésztát dagasztok. Meleg helyen a duplájára kelesztem, s közben elkészítem a vanília pudingot. (Tej felforral, por bele, kézi habverővel simára kever, besűrít.) A pudingot hideg vízbe állítom, hogy lehűljön. Ha a tészta megkelt, 9 részre veszem - másnál több is kijött a mennyiségből, én egyszerűen nem tudok kis méretben sütni. Egyenként hosszúkás, téglalap alakúra nyújtom. Megkenem vékonyan a pudinggal és feltekerem vagy sodrom, ahogy tetszik. Mintha egy kis mini bejgli lenne. Ebből a csíkból egy felfelé növekvő csigát tekerek és a végét belenyomkodom a kupolám tetejébe. Kicsit olyan, mint brióst készítenénk. A lényeg, hogy a puding ne csepegjen ki sehol és a süti összeálljon, ne dőljön szanaszét. Sütőpapírral bélelt tepsin hagyom még egyszer szép magasra kelni, majd lekenem kevés tejszínnel és mehet a sütőbe. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt szépen megsül.
Lori