Pizzakenyér: 60-70 dkg kenyérliszt (BL 80), egy teáskanál sikér, csipet aszkorbinsav, 3 dl olíva olaj, 5-6 gerezd fokhagyma, 1,5 evőkanál só, 1 csomagélesztő, 5-6 bazsalikomlevél, 3 dl víz, 6 rozmaring ágacska (friss), petrezselyemzöld, csipet cukor
Mivel mi jó fokhagymásan szeretjük, lehet, hogy ez a mennyiség másnál elég sok lesz. A lisztet egy tálba szitáltam, a langyos cukros vízben feloldottam az élesztőt. A liszthez szórtam a sikért, hozzáadtam a csipet aszkorbinsavat (ezt el is lehet hagyni.) és a sót. Mehetett hozzá az olíva olajból 2,5 deciliter, valamint fokhagymanyomón belenyomtam a fokhagymagerezdek felét. Végül mehetett rá az élesztős víz. Ebből egy szép nagy, kicsit keményebb tésztát dagasztottam. Duplájára kelesztettem, kiütögettem belőle a levegőt, és újra kelesztettem. Ezúttal azonban már belekészítettem a zsírral(!) kikent tortaformákba. Így keltek még egy jó fél órát. Közben a maradék olajat elkevertem a maradék, átpasszírozott fokhagymagerezdekkel. Amikor a tészta szépen beledagadt a formákba, az ujjammal kis mélyedéseket nyomkodtam bele. Lekentem a fokhagymás olívaolajjal, megszórtam a friss bazsalikom levelekkel, petrezselyemmel. Végül ráhelyeztem a rozmaring ágakat. Így mentek 180 fokra előmelegített sütőbe. 35-40 perc alatt sültek ropogósra. Frissen, melegen ettük a tojáskrémmel.
Tojáskrém
Hozzávalók: 4 darab tojás, két evőkanálnyi majonéz, fél fej vöröshagyma vagy egy kisebb fej,só, bors, pirospaprika
Nem variálom túl, nálunk így, ebben az egyszerű formában van a legnagyobb sikere. A tojásokat lemosom, megfőzöm keményre. Amikor kihűlt megpucolom, beledobom egy mélyebb tálba. Villával összetöröm, hozzáadom a minél kisebb kockákra vágott vöröshagymát, megszórom sóval, borssal, pirospaprikával és annyi majonézt nyomok rá, amennyitől krémes állagúra lehet a villa segítségével kevergetni. Meg lehet bolondítani egy gerezd fokhagymával (bár nekem így már túl tömény) és petrezselyemzölddel. Egy órára legalább tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.