2009. október 16., péntek

Rétes krémes

Ez szintén egy olyan édesség, amelyet már több helyen láttam a gasztro blogok között. A legtöbbje túrós töltelékkel futott, nálunk ezzel az a gond, hogy anyukám nem igazán kedveli a túrót, márpedig ő süteményből ki nem maradhat. Én azonban csípem a túrót, szóval kellett valami köztes megoldás. Ez pedig a ricotta lett vanília pudinggal. Ugyan, ez a kombináció egy kicsit eláztatta a tésztát, és így utólag azt mondom, több réteslapot kellett volna egymásra tenni, de egy nap hűtőben való pihenés után szépen összedermedt és nem akart szana széjjel folyni. Nagy előnye ennek a sütinek, hogy bárki elkészítheti 10-15 perc alatt, mutatós, kiadós, ízletes sütemény, vendégvárónak is tökéletes, sőt, egy nappal előbb is elkészíthető.

Rétes krémes
Hozzávalók: kb. 24 darab réteslap, 1 csomag vanília puding, 25 dkg ricotta, cukor, citrom reszelt héja, porcukor
0,5 liter tejben főzzük meg a csomagon lévő utasítás szerint a vanília pudingot. Hideg vízbe állítva folyamatos kevergetés mellett hűtsük ki. Amikor már kézmeleg vagy langyos, keverjük bele a ricottát. Ekkor ízesítsük ízlés szerint cukorral. Alaposan keverjük el az egészet. Egy kisebb tepsit kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel. Terítsünk az aljára négy darab réteslapot úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. Erre kenjünk egy réteg krémet, majd újabb 4 darab réteslap következzen és újra egy kis krém. Így folytassuk a rétegezést, míg az összes hozzávaló elfogy. A rétes-krémes tetejét szurkáljuk meg tűvel vagy fogvájóval és 170-180 fokra toljuk a sütőbe. Addig süssük, míg ropogós lesz a teteje. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, szórjuk meg porcukorral, s akkor szeleteljük fel, amikor már kihűlt. (Különben, dől, folyik, omlik.)
Lori