Almás táska
Hozzávalók: 60-70 dkg liszt, 10 dkg olvasztott margarin, 1,5 dl créme fraiche (természetesen sima tejszínnel is helyettesíthető), egy evőkanál porcukor, kevés vaníliás cukor, egy kocka élesztő, 1,5 dl tej, 1 tojás, 3 nagyobb alma, barna cukor, fahéj, citrom reszelt héja
A 1,5 dl langyos tejben felfuttattam az élesztőt. A lisztből, créme fraiche-ből, margarinból, porcukorból,vaníliás cukorból, élesztős tejből és tojásból szép, kicsit keményebb tésztát dagasztottam. Meleg helyen a duplájára kelesztettem. Közben legyalultam az almát és fahéjjal, barna cukorral, valamint a citrom reszelt héjával ízesítettem. Amikor a tészta megkelt, kinyújtottam és hosszabb téglalap alakú darabokat vágtam ki belőle. Az egyik felébe egy kisebb maroknyi almát tettem, amit előzőleg kicsit kinyomkodtam, hogy ne engedjen túl sok levet. A tészta másik felét ráhajtottam a töltelékre és vizezett villával összenyomkodtam a széleket. Sütőpapíros tepsin pihentettem még tizenöt percet, lekentem tojássárgájával elkevert tejszínnel és 180 fokon pirosra, fényesre sütöttem.
Lori