2009. október 2., péntek

Vaníliakrémes zserbó

Amióta a férjem megkóstolta ezt a süteményt, első számú kedvencévé lépett elő. Egészen eddig a sütiig a lekváros bukta volt az abszolút nyerő. Amikor anyósomnak áradozott erről a süteményről, ő értetlenkedve pillogott, hiszen meg volt róla győződve, hogy fiacskája ki nem állhatja a szerbót. ha az elmúlt 30 évben a közelébe sem ment, mi változott. Nos, ha az ízlése nem is, de a nálunk otthon elterjedt zserbó öszetétele biztosan. A zserbó klasszikusan a diós-lekváros verziót jelentené. Már anyukámnak sírva könyörögtem gyerekkoromban, hogy ne ne tegyen bele lekvárt. Ám csak dióval rémes volt. aztán anyu kitalált egy vajkrémes tölteléket. Nem volt rossz, de még mindig nem volt az igazi, kicsit furán tömény lett a vajkrémtől az egész. Aztán jöttem én. Én megtartottam anyu klasszikus lapjait, de a krém nálam egy vanílapudingból főzött finomság lett, és a tetejére is tejszínhab kerül. Ettől olyan kis Hófehérke zserbó lett.
Picit macerás, úgyhogy én csak három lapot sütök, a négy már meghaladná a türelmemet. Így is csatatérhez hasonlít a konyha zserbó sütés után. A gond csak az, hogy az egész család rákattant és nem igazán értik, miért nem lehet minden héten ilyet enni. Hát csak.


Vaníliakrémes zserbó
Hozzávalók a 3 laphoz: 50 dkg liszt, 6 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, tej
A krémhez: 3 csomag vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 25 dkg vaj, ízlés szerint plusz cukor, én már nem adok hozzá. 
A tetejére: 250 ml habtejszín, 2 csomag habfixáló

Elkészítés: A tejen kívül az összes hozzávalót összekeverjük. Amikor minden egy tálba került, akkor kezdünk el hozzá apránként tejet önteni. Annyi tejet használunk fel, amennyitől szép, jól gyúrható tésztát tudunk összeállítani. Ha a tészta egy gombóccá összeállt, elvileg egy órát pihennie kellene a hűtőben. Nálam ez mindig elmarad, azonnal elkezdem felhasználni. Három részre osztom, és vajazott-lisztezett tepsi hátán vékonyra nyújtom és laponkétn kb. 10 perc alatt megsütöm. Amikor barnul, máris jó. Az első lapot a legnehezebb nyújtani, amikor a tepsi már felforrósodott könnyebb nyújtani rajta a tésztát.
Amíg a három lap sül, elkészítjük a krémet. Feltesszük főni az 1 liter tejet. Beleszórjuk a három csomag vaníliás pudingport és egy kézi habverő segítségével folyamatosan kevergetve sűrű kérmmé főzzük. ha besűrűsödött félrehúzzuk és kihűtjük. 
Amikor már langyos, akkor belekeverjük a hideg margarint. Kicsit nehézkes lesz,mert a margarint nehéz lesz a langyos pudingban elkeverni. Ám, ha a margarin már olvadt, esetleg folyós, akkor még folyósabbá teszi a pudingot, amely utána soha nem fog összeállni. Szóval, inkább küzdjünk vele, de éljen a hideg margarin. 
Ha már simára kevertük akrémet, akkor a felét kenjük az egyik kihűlt(!) lap tetejére. Erre helyezzünk még egy lapot és kenjük meg a maradék krémmel. Erre aztán jöhet az utolsó lap. Végül a tejszínből a 2 csomag habfixálóval verjünk kemény habot és ezzel kenjük le a sütemény tetejét. Csorgathatunk rá olvasztott karamellt vagy csokit is, nálunk így natúrban is igen kelendő. 
Lori