Akárhogyan osztok-szorzok egész hónapban, a hó végén valahogy mindig költségtakarékosan nyomjuk a háztartást. Viccesen azt szoktam mondani az uramnak, hogy, mostantól fizetésig csak a gyerek eszik. Persze Ő tudja, hogy azért neki is jutnak finomságok, csak mondjuk nem 28-án tálalok fel kacsamellet. És nem azért, mert akkor éppen nem kívánjuk. Sokszor elgondolkodtam már azon, mennyit lehetne spórolni az étkezésen, a főzésen és úgy általában a kaján. Akkor biztosan tudnák többet étterembe, moziba, színházba járni. Próbáltam ezt felvezetni az uramnak. Tanácsolván neki, hogy esetleg ehetnénk pirítóst vacsorára, vagy hétvégeken lehetne kevesebb hús és süti. Teljesen felháborodott és közölte: nem csak azért nem járunk el olyan sűrűn, mert nem tehetjük meg, hanem mert nincs kedvünk. (Mondjuk ez így van, elvagyunk a kertben a gyerekkel, a szomszédokkal vacsizunk, kertipartizunk, ki sem kell mozdulni a jó társaságért.)És ha már nem kocsmázunk, nem utazgatunk a világban, nem játékgépezünk, ő sem hordja a fizetést az italmérésbe, hát engedtessék meg, hogy legalább az étkezések tartalmasak és igényesek legyenek. Mit mondjak, egyet kell értsek vele. Kiváltképp, hogy nekem a sütés a hobbim, így egyből két legyet ütünk egy csapásra. És nem, félreértés ne essék, nem eszünk minden héten tatár beafsteak-et, kaviárt vagy éppen szusit. Csak szeretünk mindent, ami finom. És hát igen, minket is utólér a hóvége januártól decemberig. Ilyenkor jönnek a nagy ötletek. Az alábbi kakukkfüves-citromos spagetti is ilyen. Feltúrtam a mélyhűtőt és csak egy kis csirkemellett találtam. (Meg sertéscombot, de az kellett másnapra a vendégeknek.) Vásároltam egy kis "gazdaságos" spagettit, egy szem citromot, a kertből szereztem kakukkfüvet és akat még olívaolaj is. Egy nagyon finom, könnyű, üde, nyárias ízvilágot idéző, mégis laktató ebéd kerekedett belőle. A bekerülési költsége pedg minimális volt.
Kakukkfüves-citromos spagetti
Hozzávalók: 300 g tészta, 50 dkg csirkemell filé, 1 citrom reszelt héja és facsart leve, kakukkfű, olíva olaj, só, bors, petrezselyem, 2-3 gerezd fokhagyma
A tésztát sós-olajos vízben felteszem főni. Egy serpenyőben felforrósítok egy kevés olíva olajat. Belereszelem a fokhagymát és rádobom a kisebb kockákra vágott csirkemellet. Szép aranybarnára pirítom, közben sózom, borsozom. Amikor a csirke már szép barna, akkor belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét is és jó alaposan megszórom kakukkfűvel. Ha a tészta kifőtt, az egészet ebbe a mártásszerűségbe forgatom és közben még annyi olíva olajat öntök hozzá, hogy a tészta rendesen felvegye a serpenyőben illatozó citromos-kakukkfüves csirkés ragut. Meg lehetne szórni parmezánnal is a tetejét, de a férjem ki nem állhatja (hajj, van még mit nevelni), szerintem pedig így is nagyon finom volt.
Lori