2009. szeptember 23., szerda

Szezámmagos csirke

Nemrégiben volt a kis Kuttyogóm keresztelője. Népünnepély volt, nálunk gyűlt össze a család apraja-nagyja. Apósom bevállalta a bográcsozást, disznópörköltet készített, ezúttal sem rontotta el. Azonban úgy voltam vele, addig sem kellene éheztetni a jó népet, amíg a pörkölt elkészül. Így apró, szezámos csirke falatokat készítettem, amelyhez paradicsomsalátát kínáltam. Annyira jól sikerült, hogy mire a malacka az asztalra került, a legtöbben jól is laktak. (Leszámítva édes jó apámat, aki mélységesen kikérte magának, hogy csirkehússal akarom etetni és inkább kettő vagy három vendég helyett is evett a pöriből.) Mindenki a recept után érdeklődött, pedig egy fikarcnyival sem nehezebb, mint a sima rántott hús. Talán, mivel kis darabokra van vágva a csirke, porhanyósabb lesz a hús még a szezámmagos réteg alatt is. Vendégvárónak kitűnő, előre el lehet készíteni, semmi baja nem lesz, ha kihűlten kerül az asztalra, kézzel is vígan fogyasztható.


Szezámmagos csirke
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell filé, 2-3 tojás, liszt, fokhagymasó, bors, egy csomag szezámmag, olaj a sütéshez
A csirkét vékonyabb csíkokra vágom. Megsózom a fokhagymasóval, alaposan meg is borsozom, majd mintha rántott húst készítenék, megforgatom a lisztben, majd a tojásban, s ezek után a panír helyett a szezémmagban hempergetem meg. Jó alaposan felforrósítom az olajat egy mélyebb serpenyőben és hármasával-négyesével beledobom a szezámos csíkokat. Kicsit mérsékelem a hőmérsékletet és pár perc alatt kisütöm. A hús már azelőtt puha, hogy a mag megégne rajta, hála a vékonyra szelésnek. Salátával, rizzsel vagy bármilyen körettel fogyasztható. 
Lori