Másrészt van nekem egy kollegám, aki rendszeresen publikál a Vidék Íze magazinban. Csodálatos dolgok kerülnek ki a kezei közül. Ő mondta az alábbi jótanácsot: a jó húsnak egyetlen feltétele van: 160 fok fölél soha ne tekerjük a hőfokot.
És milyen igaza volt. Én alapvetően minden húst lefedve és hosszan sütök. Ezek a felszeletelt karajok 3 órán át sültek 160 fokon. A tetejük reccent, de ha a villát beleszúrtuk, omlott, mint a vaj. És még egy jó tanács tőlem: használjunk minél több piros színű fűszert és jófajta fehér bort a sütéshez!
Borban sült sertéskaraj
Hozzávalók: 1-1,5 kg sertéskaraj
Olíva olaj, mustár, grill fűszer, steak fűszerkeverék, erős paprika, paradicsomszósz vagy piros arany, fokhagyma só, majoranna, friss rozmaring, 1 liter száraz fehérbor, a tepsi aljára 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma
A karajt szépen felszeleteltjük és szeletenként beirdaljuk. Beletesszük egy tálba, lelocsoljuk olíva olajjal, majd mehet rá az összes fűszer, a paradicsomszósz, a mustár, az erőspaprika. Alaposan keverjük össze és legalább fél órára tegyük a hűtőbe. A kacsasütő alját béleljük ki csíkokra vágott vöröshagymával, valamint gerezdekre vágott fokhagymával. Szorosan egymás mellé fektessük rá a pácolt hússzeleteket. Öntsük rá a tálban maradt olajat, majd az egészet öntsük fel száraz fehérborral. Tegyük 160 fokos sütőbe és három órán keresztül süssük. Félidőnél fektessük 3-4 friss rozmaring szálat a húsok tetejére. Amikor már majdnem készen van, az utolsó öt percre vegyük le a sütő tetejét és pirítsuk meg a húsokat.
Természetesen mindez elvégezhető egy egyszerű tepsiben is, de akkor 2-3 réteg fóliával takarjuk le a húst.
Mi petrezselymes burgonyapürével és friss barackkal ettük.
Lori