2009. szeptember 19., szombat

Fokhagymás pirítós

Péntek esténként, az egész heti rohanás után mindig megpróbálok valami finom vacsorával kedveskedni a férjemnek. Hét közben egy alig egy éves kisfiú és munka mellett erre nem mindig van idő és lehetőség. Mivel gyerekünk pénteken is van, valamint a munka pénteken sem várhat, ezért mindig valami gyors, egyszerű ám mégis kiadós vacsit igyekszem prezentálni. Valahol az interneten akadtam rá erre a fokhagymás pirítós receptre. Oké, oké, fokhagymás pirítóst bárki tud készíteni, de ez látványra is olyan meggyőző volt. Nem kell hozzá más csak egy bagette, némi vaj, fokhagyma, só és petrezselyem. Szóval, még gazdaságos is. Mivel az uram húsevő, ő egy kis angolszalonnát, zöld paprikát, paradicsomot és egy kis sajtot rágcsált mellé, csak hogy táplálóbb legyen. Nekem a kenyér is elég volt.

Fokhagymás pirítós
Hozzávalók: 1 bagette, egy kocka teavaj, 3-4 gerezd fokhagyma, só, petrezselyem
A bagettet olyan vastagon amilyen méretű kenyérszeleteket szeretnénk, beirdalom. A viszonylag puha vajat elkeverem egy kis sóval, a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel. Óvatosan megkenem az összes szeletet, ügyelve, hogy a kenyér el ne törjön. Az egész bagettet alufóliába csomagolom és 175 fokra előmelegített sütőbe teszem.Tíz percig sütöm, majd konyharuhával óvatosan megfordítom és a másik felét is ugyanennyi ideig sütöm. Majd lekapcsolom a sütő és még tíz percig melegítem. Fantasztikusan illatos, ropogós pirítós lesz belőle. Mondom, sonkával, paprikával, paradicsommal, vagy egy kis sajttal príma vacsora. Bár egy pohár bor mellé is tökéletes rágcsálnivaló.
Lori