Szóval, éppen költségtakarékos hétvégét tartottunk. A Sparban akciós volt a tészta, olcsó a bacon. Dobtam a kosárba egy doboz tejszínt, meg egy kis gombát és 20 perc alatt remek ebéd kerekedett belőle.
Baconos-gombás tészta
Hozzávalók: 20-25 dkg császárszalonna, 20-30 dkg gomba, 500 ml tejszín, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg trappista vagy ementáli sajt (a férjem sajnos nem szereti a parmezánt, de még próbálom nevelgetni), só, bors, oreganó,majoranna, 500 g spagetti, penne vagy csavart tészta
Először is, felteszek vizet főni a tésztának. A szalonnát kockára vágom, egy serpenyőt pedig a tűzhelyen jól átmelegítek. Nem teszek bele egy pici olajat sem. A szalonnát zsírjára pirítom és amikor már szinte reccenősre sült - a lényeg, hogy "ropogjon a fogam alatt" - akkor adom hozzá a kisebb csíkokra szelt gombát. Én most sima csiperkét vettem, de bármivel variálható. Az egészet alaposan összepirítom. A szalonna kisült zsírja és a gomba kiengedett leve elegendő ahhoz, hogy folyamatos keverés alatt ne égjen le. Ha mindez összesült, takarékra veszem, és elkészítem a tejszínt. A fokhagymagerezdeket átpasszírozom, a sajtot lereszelem. Vágok néhány friss oreganó levelet - de persze a szárított is jó - és a borssal, pici sóval és majorannával együtt ezt az egészet beledobom a tejszínbe. Mindezt alaposan egy habverővel elkeverem. A tejszínes keverékkel nyakon öntöm a szalonnás-gombás ragut, nagy lángra veszem és folyamatos keverés mellett összeforralom. Az időközben kifőtt tészta tetejére halmozok egy jókora adagot és kész is. Mostanában jobban szeretem a tejszínbe keverni a fűszereket, mert az egésznek olyan friss, üde íze lesz. Régebben kevertem a tejszínbe egy pici lisztet vagy keményítőt, de egyszer Buday Péter azt mondta, nem kell a tejszínbe a világon semmi! Igaza volt, nemhiába.
Végül persze ezt is megszórtam petrezselyemmel...egyszerűen nem tudok ellenállni, ott integetnek a kiskertemben.
Lori