Paprikás csirkeleves
Hozzávalók: 30 dkg csirkemell filé, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 paradicsom, kis fej zeller, karalábé, ételízesítő, pirospaprika, bors, kevés tárkony
A gírzgaluskához: gríz, 1 egész tojás, só, bors, petrezselyem
A csirkét kis kockákra vágtam, egy nagyobb lábas aljára csepegtettem kevés olíva olajat és ezen fehéredésig pirítottam a húst. Hozzáadtam a karikákra vágott sárga és fehérrépát, valamint a zellert és a karalábét. Kicsit pirítgattam, majd megszórtam ételízesítővel és piros paprikával. Kevertem rajta még egyet-kettőt és felöntöttem vízzel. beledobtam egy fej vöröshagymát, és egy szem paradicsomot az íze kedvéért. Megvártam, míg az egész felforr, ajd fedő alatt nagyon alacsony lángon 3 órán át főzögettem. A vége előtt nem sokkal még egy kicsit megborsoztam és adtam hozzá egy csipetnyi tárkonyt is. Amikor már elzártam alatta a gázt, akkor szórtam meg a kertből szedett, friss, apróra vágott petrezselyemmel.
Közben a grízgaluskát is elkészítettem:
Felvertem egy tojást és apránként elkevertem annyi grízzel, amennyit a tojás felvett. Érdemes lágy állagúra hagyni az így keletkezett tésztát, nem baj, ha kicsit mancsos és ragadós, mert még hagynunk kell állni úgy egy fél órát, s eközben a gríz bizony tovább dagad. ha túlságosan megdagad, a galuskák kőkemények lesznek. Bevallom, legközelebb én is egy picivel kevesebb grízt adagolok a tojás mellé. Sóztam, borsoztam, s kevertem ebbe is egy kis petrezselymet. Állni hagytam úgy fél órát. Majd vizet forraltam, s a tálból egy evőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe szaggattam kis galuskákat. Amikor feljöttek a víz tetejére, akkor máris kiszedegettem őket, s ezt tálaltam levesbetétként.
Lori