Vajas-hajtogatott kelt tészta lekvárral
Hozzávalók a vajas részhez: 30 dkg igazi!!!! vaj (margarin kifejezettem nem jó), 15 dkg liszt
A kelt tésztához: 70 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, csipetnyi aszkorbinsav, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez: 1 doboz sütésálló lekvár (ehhez csak a sütésálló vagy a nagyon kemény lekvár a jó, a többi nagyon folyik), vagy ízlés szerint más szilárdabb töltelékféle
Először is a szobahőmérsékletű vajat összegyúrtam a liszttel. Valójában ettől csak egy sima vajkrémet várjunk, a lisztnek túl sok jelentőssége nem lesz. Ezt szépen továbbra is szobahőmérsékleten hagytam állni, amíg elkészült a másik tészta.
A kelt tésztához az élesztőt felfuttattam a langyos tejben. A lisztet átszitáltam, bele egy mélyebb tálba. Beleütöttem két darab tojás, mehetett bele az olvasztott vaj, az aszkorbinsav, a cukor, vaníiáscukor. Ráöntöttem a felfutott élesztős tejet és szép, sima tésztát dagasztottam belőle. Alaposan ki kell dolgozni. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, alaposan lisztezett deszkára borítottam és a tetejére kentem a vajrkémet. Pontosabban egy kanállal kisebb adagokban a tésztára pakoltam, mert nem lett túl kenhető állagú. Majd a tésztát elkezdtem hajtogatni. Először alulról és felülről hajtottam be, majd a két oldalát, s összecsuktam, mint egy könyvet. Ismét kinyújtottam és ekkor kell alaposan alulról-felülről lisztezni. Ismét hajtogatás hagytam pihenni 10-15 percet. Az idő leteltével ismét kinyújtottam és hajtogattam sűrű lisztezgetés közepette. Ismét hagytam pihenni 15 percet. Az utolsó nyújtás-hajtogatás következett és az utolsó 10 perc pihenés. Amikor letelt az idő a három hajtogatás után, kinyújtottam és kockákat vágtam belőle. Egy kanálnyi lekváért került a tésztára, majd háromszög alakba hajtogattam, összenyomkodtam a széleit és mehetett sütőpapírral bélelt tepsire. Lekentem felvert tojással és mehetett a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ott szépen elkezdett hólyagosodni, de ez egyáltalán nem baj, remek íze lesz! Kb. fél óra alatt lett kész. Én két adagot készítettem, az egyiket lekentem tojással a másikat nem. Szerintem a lekent, huplis tetejű a finomabb. :o)
Lori