2009. november 18., szerda

Rakott zöldbab a Kuttyogónak

Kuttyogó imádja a zöldbabot. Főzeléknek, húsok mellé, bárhogy. Eleinte féltem a zöldbabtól, hogy majd puffasztani fogja, fájni fog a hasa, de örömmel jelenthetem, a világon semmi gondja nem volt. Imádja, így igyekszem neki variálni. Kétféleképpen szereti a legjobban. Az egyik a rakott zöldbab. A másik a zöldbabos-vegyes főzelék, bár ez valójában nem is főzelék, inkább egy fura, kásás egyveleg. Íme most a rakott étel, nálunk óriási sikere van.

Rakott zöldbab 
Hozzávalók: 10-15 dkg srágahüvelyű zöldbab vagy zsenge vajbab, 10-15 dkg darált hús, ez lehet pulyka vagy sovány sertés, 10-15 dkg sajt, nálunk az emmentáli megy, mert a gyerek ki nem állhatja a tejet, ezzel próbáljuk pótolni a kálciumot, 2 gerezd fokhagyma, pici só, majoranna, friss oreganó, kevés igazi vaj vagy olíva olaj.
A darált húst kevés olíva olajon vagy vajon pirítsukmeg az apróra vágott fokhagymával. Ha elkezdett pirulni, kevés vizet öntsünk alá és fedő alatt főzzük puhára. Közvetlenül az elkészülés előtt adjunk hozzá pár levélke friss oregánot és majorannát. Így nem főnek ki a fűszerek ízei, nagyon finom lesz a hús és a gyerkőc gyomrát sem bántja. Pontosabban, Kuttyogóét nem bántja, imádja az intenzív aromákat, ezek pedig egészségesek is. Egy kisebb lábasban tegyük fel főni kevés sóval a zöldbabot is. Ha minden megfőtt, akkor egy kisebb jénai tálat vajazzunk ki. Ebbe kerüljön egy réteg bab, kerüljön rá az összes hús és mehet rá az újabb adag zöldbab. Reszeljük a sajtot a tetejére és toljuk a sütőbe. Akkor lesz kész, ha a sajt szépen ráolvad. Egyébként lehet mozarellával is készíteni, nálunk az is nagyon csúszik. Nagyobb gyerekek kaphatnak rá tejfölt is, akkor még zaftosabb, sajna Kuttyogó ki nem állhatja. :o( Nagyon finom étel, pürésíteni is könnyű, ha pépesítünk, akkor a húst nagyon-nagyon puhára főzzük, hogy elvigye a turmix vagy a botmixer.
Lori