2010. január 6., szerda

Chef Parade1- Spagetti ala Puttanesca

Még anno, a Julie és Julia című film sajtóvetítésén nyertünk a barátnőmmel egy két főre szóló meghívót a Chef Paradé főzőiskolába. Két fő egy alkalom. Gyorsan ki is választottunk egy tanfolyamot, méghozzá a Pasta Paradét. Sly annyira nem konyha guru. Nem mintha nem tudna főzni, egyszerűen csak sosincs ideje. Ezért is választottuk a tésztás verziót, gondoltuk az olyan pikk-pakk étel. Az is.
A tanfolyam érdekes volt. Megtanultuk például, hogy mindent agyon kell sózni. Nekem ez nagyon fura, mert én iszonyú kevés sót használok, Sly szintén. Tehát szomomra az igencsak megdöbbentő volt, hogy a tészta főzővizébe egy evőkanál só jutott. Sly is csak pillogott, ő azt hitte, a sót csak a feeling miatt szórjuk a vízbe, különösebb jelentőssége nincs. Ennek az lett az eredménye, hogy az ételeinket alig sóztuk meg, mert nekem már így is minden túl sósra sikerült. Na sebaj, erről ennyit. A só magánügy.
Ez a bizonyos étel, a Spagetti ala Puttanesca. Sly mindenképpen valamiféle olasz káromkodásra akarta visszavezetni az étel nevét. Nem jött össze neki, pedig zaklatta a tanfolyamvezetőt rendesen. A kaja alapvetően rendben van. Nekem túl savas volt. A paradicsom, a sok kapri és olajbogyó, valamint a szardella együtt túl savas és intenzív volt, nem volt, ami kicsit tompítsa ezt a savasságot. Én tettem volna bele egy kis tintahalat vagy garnélarákot, vagy megszórtam volna alaposan parmezánnal. De ez megint ízlés kérdése, mert a fotós kollegának például nagyon ízlett. Itt most légyen az eredeti recept, de variáljátok bátran!

Spagetti ala Puttanesca
Hozzávalók: 8 kis szardella filé, 160 g magozott fekete olajbogyó, 2 ek kapribogyó, 4 gerezd fokhagyma, 2 friss csili (kimagozva, apróra vágva), 8 ek olíva olaj, 6 közepes paradicsom, 4 ek finomra vágott petrezselyem, 400 gramm spagetti, 2 dl paradicsomlé
A felhevített olíva olajban megfuttatjuk a hajszálvékony szeletekre vágott fokhagymát, a csilit és a szardellafiléket.  Vigyázzunk, nehogy megégjenek. A paradicsomok héját lehúzzuk. (X alakban bevágjuk, forró vízbe mártjuk, így könnyedén lejön a héja.) Kimagozzuk, húsukat apróra kockázzuk. Hozzáadjuk a fokhagymás, paprikás, szardellás olajhoz. Az olíva bogyó és a kapribogyó is mehet a serpenyőbe, felöntjük a paradicsomlével és mérsékelt tűzön kb. 20 percig főzzük a szószt.
Közben kifőzzük a spagettitésztát is. A lecsöpögtetett tésztát előmelegített tálba tesszük, ráöntjük a forró szószt, jól összeforgatjuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

A tanfolyamot Csiszér Dóri vezette
Chefparade Főzőiskola
www.chefparade.hu
1094 Budapest, Páva utca 13.