2010. január 12., kedd

Babakonyha - Párolt csirke mozarellás brokkolival és burgonyapürével

Na igen, tulajdonképpen ez is egy olyan recept, ami benne volt/van a januári Diéta és Fitnesz Magazinban. Ezt is nagyon szereti a gyerkőc, ami érdekes, mert a kezdetekben meg nem evett semmit aminek zöld a színe. Ez szerencsére megváltozott. Igyekszem úgy etetni őt, hogy lehetőleg minden étele tartalmazzon valamilyen zöldségfélét. Nincs nehéz dolgom, szeret ő mindent. Annyiban is szerencsés vagyok, hogy anyukám élelmezésvezető volt, ráadásul egy elég nagy óvodában-bölcsödében, így ha valamiben tanácstalan lennék, könnyedén ki tud segíteni. Sokat mesél arról, annak idején ők hogyan mit tettek, ettetek a kicsikkel. Anyu idejében szerencsések voltak a gyerekek. A legszűkösebb időszakban is minden nap kaptak finomságot, és gyümölcsöt is a tartalmas napi menü mellé. Sosem értettem, hogy képes erre anyu abból a nagyon minimál összegből, ami egy-egy gyerekre ki volt szabva.
Na de vissza az eredeti témához. Igyekszem a zöldségekkel, mert a gyerek nem csak az édességeket a gyümölcsöt sem szereti. Az almát és nagy ritkán a banánt vagy a körtét elrágcsálja, de csak úgy, ha rituálisan leülünk együtt és én is harapom, meg ő is haraphatja. Esetleg duzzogva elnyammogja a szőlőt - magozva, hámozva, szóval ez nem vicces. Édességnek viszont a közelébe sem megy. Vagy meg sem kóstolja - és ez a jobbik eset,- vagy megkóstolja és öklendezni kezd. Ez így volt az olyan klasszikus nagy kedvencekkel, mint a túró rudi vagy a túrókrém, a házi puding, a sütemények....stb. Semmi. Nagy ritkán egy majszol egy kocka étcsokit. De ennyi. nem mondom, nem baj. Egyszer úgyis rákap majd, és akkor már minél később annál jobb. Nem tiltanék én tőle semmit, mértékben a lényeg, ezt vallom. Főétkezés tekintetében minden remekül megy. Íme tehát az egyik toplistás ebédje.

Párolt csirke mozarellás brokkolival és burgonyapürével
8 hónapos kortól
Hozzávalók: 15 dkg csirkemell filé, 1 kisebb brokkoli rózsáira szedve, 10 dkg mozarella, 2 szem burgonya, kevés margarin vagy anyatej, friss oregano, petrezselyem
A húst tegyük fel kevés vízben párolni. Fedő alatt, nagyon lassú tűzön főzögessük, a főzővízbe szórjunk kevés sót, friss oreganót és friss petrezselymet. Kellemes ízt adnak. Közben egy másik edényben tegyük fel főni a brokkolit is. Egy harmadik edényben tegyük fel főni a burgonyát. Csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk míg minden megpuhul. Ha a brokkoli megfőtt, tegyük egy kisebb tűzálló tálba, szeleteljük rá a mozarella sajtot, és tegyük a sütőbe, hogy a sajt a zöldségre piruljon. Közben a megfőtt burgonyát törjük össze és keverjük el kisebbeknek kevés anyatejjel, nagyobbaknak kevés vajjal vagy tápszerrel. Villa segítségével törjük minél pépesebbre. A hús mellé szedjük a mozarellás brokkolit és tálaljuk burgonyapürével.

Fotó: Bodó Gábor