Na de mindegy is, hétvégén minden kelt tésztát igényelt. Szüleim szomszédjában egy erdélyi család lakik, akik ellátták anyut egy nagy vödör, eredeti, kemény szilvalekvárral. Azonnal lenyúltam a felét. Galád gyerek fosztogatja a szüleit. Ebből csakis szilvásbukta kerekedhetett. Na meg kakaóstekercs.Mármint nem a szilvából. Csak hogy a bukta ne legyen magányos. Éljenek a boldog békeidők.
Nem variálom túl. A kelttésztám már jól bevált, édesekhez ezt szoktam használni. Csempészek bele tejszínt, szerintem nagyon finom, puha lesz tőle a tészta, és egyébként is nem ÉGJEN hanem ÉLJEN a zsír. csakazértis. (Bocs, nincs jó hangulatom.)
Kakaós tészta és szilvás bukta
Kelt tészta hozzávalók: 60 dkg liszt, egy csipet aszkorbinsav, egy teáskanál sikér, fél kocka élesztő, 1 dl tej, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 teáskanál vaníliás cukor, csipet só, 1 tojás
Kakaós töltelék: 3 evőkanál kakaópor (én Hollandot használok mindenbe), 1 tábla étcsoki, 1 evőkanál porcukor, olvasztott vaj úgy 5 dkg
Szilvás töltelék: szilvalekvár (vagy ami van otthon, csak ne legyen túl folyós)
Az élesztőt langyos tejben felfuttattam. A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sikért, az aszkorbint, valamint a sót és a cukrot. Összekevertem, hozzáütöttem a tojást majd az élesztős tejet. Kicsit elkevertem és ment bele a tejszín is, valamint az olvasztott vaj. Bedagasztottam és kelesztettem langyos helyen egy órán át. Amikor szépen megkelt, kétfelé vettem. Kinyújtottam az egyiket téglalap alakúra. Megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a porcukorral elkevert kakaóporral és rátördeltem a táblányi étcsokit. Feltekertem, mint a bejglit és feladaraboltam. Sütőpapíros tepsire kerültek.